​Zásadité a kyslé potraviny

Zásadité a kyslé potraviny

Mnohí z nás prispôsobujú svoju stravu tak, aby naša postava vyzerala čo najlepšie. Často sa zabúdame sústrediť na to, čo je však najlepšie pre naše zdravie. Bez zdravia nie sme schopní dosiahnuť vysnívanú postavu, takže práve na zdravie by sme sa mali zamerať najviac. Aby vaše telo fungovalo správne, musíte sa uistiť, že všetky dôležité procesy v tele nie sú preťažené toxínmi a že nepodliehajú zlým rozhodnutiam v oblasti vášho životného štýlu. Veľakrát nežijeme zdravo – nespíme dostatočne, jeme nezdravé jedlá, sme vystavení stresu, máme nedostatok pohybu, chýba nám čerstvý vzduch a pod. Po tom, čím všetkým zaťažujeme naše telo, nemôžeme čakať, že bude fungovať správne. V tomto článku sa zameriame na rovnováhu medzi kyslými a zásaditými (alkalickými) potravinami, ktorá vám pomôže zlepšiť zdravie, cítiť sa lepšie a rýchlejšie získať vysnívanú postavu.

Zásadité a kyslé potraviny

Zásady a kyseliny – rovnováha našich jedál

Voda má pH rovné 7. Táto hranica sa považuje za neutrálnu – voda nie je ani zásaditá ani kyslá. Každá látka s pH vyšším ako 7 je zásaditá a každá látka s pH nižším ako 7 je kyslá. Kyslo-zásaditá rovnováha v krvi musí byť stabilizovaná prostredníctvom jedla, ktoré jeme. Musíme telu dodať dostatočné množstvo draslíka, horčíka, vápnika a sodíka, pretože tieto dôležité minerály neutralizujú kyslé odpady hromadiace sa v tele konzumáciou proteínov, sacharidov a škrobu. Kyslé odpady sú obzvlášť nebezpečné kvôli ich schopnosti spôsobiť množstvo zdravotných problémov a chronických ochorení.

Acidóza

Pokiaľ ste zaznamenali chronické príznaky ako migréna, nespavosť, nízky krvný tlak, zlý dych, zadržiavanie vody, vpadnuté oči, citlivosť zubov na kyslé ovocie, striedanie hnačky so zápchou a pod., môžete trpieť acidózou. Pojem acidóza znamená, že váš organizmus je nevyvážený a prekyslený. Prekyslenie organizmu môže byť vyvolané aj rôznymi poruchami a chorobami – žalúdočné vredy, obezita, anorexia, problémy s pečeňou, ochorenie obličiek, cukrovka, horúčka. Prekyslenie je dôsledkom nesprávnej a zlej stravy. Poznámka: Výskumy potvrdili, že nadmerná konzumácia vitamínu C a acylpirínu môže tiež poškodzovať prirodzenú kyslo-zásaditú rovnováhu.

Zásadité a kyslé potraviny

Proteínová a kyslo-zásaditá rovnováha

Proteíny sú obsiahnuté v kyslých potravinách, preto musíme jesť aj zásadité jedlá pre neutralizovanie kyslých odpadov z konzumácie proteínov. Optimálne by ste sa mali snažiť o dosiahnutie pomeru 80 % zásady a 20 % kyseliny. To znamená, že v záujme zachovania zdravia a rovnovážneho pH budete konzumovať 80 % zásaditých jedál a 20 % kyslých jedál. Proteíny a škroby sú kyslé, ovocie a zelenina sú zásadité. Aby sme neutralizovali kyslé odpady, musíme do jedálnička zaradiť viac ovocia a zeleniny.

Zásadité potraviny Kyslé potraviny
Zelenina Ovocie Oriešky a semienka Oleje a tuky
Artičok Banán Mandle Avokádo Alkohol
Brokolica Citrón Sezam Konope Brusnice
Celer Grapefruit Slnečnica Ľan Cestoviny
Cibuľa Kokos Olivy Cukor
Hlávkový šalát Melón Horčica
Kvaka Kakao
Reďkovka Káva
Špenát Mäso
Tekvica Mlieko
Uhorka Ocot
Zelená fazuľka Tabak
Žerucha Vajcia